Bezig met laden.
Een moment aub.

> Projecten
X
>
<

Dak van de fabriek waar reeds PV panelen liggen

Artist impressie van het interieur

Energy Plus Office in massief hout voor Geelen Counterflow, Haelen.

Nieuwe huizen en kantoren kunnen nu al meer energie opwekken dan ze nodig hebben. Het kantoor voor de 50 medewerkers van Geelen Counterflow in Haelen, Limburg, wekt 50% meer (zonne)energie op dan nodig is voor de gebouw-gebonden installaties (luchtverversing, licht, verwarming, koeling) en de gebruikers (servers, PC’s en dergelijke). Bij de huidige energieprijzen levert dat al een heel aardig rendement op, als je tenminste bereid bent te investeren voor de lange termijn. Geelen Counterflow maakt drogers en koelers voor de voedingsmiddelenindustrie.

Opdrachtgever Sander Geelen over de internationale erkenning die Nederlands meest duurzame gebouw oogst: 

"Het bereiken van de hoogste Breeam score ooit (94,19 punten) komt niet voort uit de wens om zo nodig beter te zijn dan anderen. Het is geen wedstrijd. Maar het is de overtuiging dat we allemaal onze grenzen flink moeten verleggen de komende jaren. We moeten voorkomen dat we uit de bocht vliegen door de manier waarop wij als mensheid omgaan met de enige planeet die we hebben. Het vinden en toepassen van de meest duurzame oplossingen is dan geen overbodige luxe meer.

Als dat alles dan ook nog leidt tot een gezond, comfortabel en mooi gebouw tegen normale kosten, dan kun je je afvragen waarom je het ooit nog anders zou willen doen. Eigenlijk is het allemaal niks anders dan gezond boerenverstand."

Hij zegt over de samenwerking met Dubourgraaf: 

"Robert en ik zijn beide overtuigd van de noodzaak dat het anders moet en kan. Duurzaamheid is meer dan een trend of marktvraag. Alleen als je echt gelooft in de noodzaak en diep gemotiveerd bent om te zoeken, vind je de beste oplossingen. Onder installatie-adviseurs moet je ver zoeken naar mensen die echt duurzaamheidspassie hebben en toch goed op de hoogte zijn van de laatste technische mogelijkheden. We hebben samen veel mooie en innovatieve oplossingen overwogen, verworpen en geïmplementeerd. Eerst met zijn allen flink 'Out Of The Box' denken en dan stap voor stap een rigide afweging van haalbaarheid, kosten/baten, rendement. Gelukkig zijn we nog lang niet van elkaar af voorlopig :-)"

Revolutionair regelsysteem
Elementen die bij Nederlands duurzaamste kantoor bijdragen aan de hoge score zijn de inzet van duurzaam massief hout voor de hoofd-draagconstructie, vloeren en gevels. Die levert een dubbele bijdrage aan de reductie van CO2 in de atmosfeer: door de opslag van CO2 in het hout via fotosynthese en door de vervanging van andere bouwmaterialen. De uiteindelijke CO2 besparing ligt daardoor vele malen hoger dan de CO2 die werd uitgestoten door het transport van het hout uit Zuid Duitsland naar de bouwplaats. Waar mogelijk zijn verder zogenaamde ‘Cradle To Cradle’ gecertificeerde bouwmaterialen toegepast. De raamopeningen zijn smal en hoog om optimaal te profiteren van natuurlijk licht. Bovendien zijn ze voorzien van drievoudige beglazing en buitenzonwering als belangrijk onderdeel van de klimaatregeling. De LED verlichting in het gebouw reageert op het daglicht. Het gebouw is luchtdicht (de ramen mogen wel open in de zomer!) en maakt gebruik van fluisterstille balansventilatie, met een revolutionair regelsysteem dat verwarmen en koelen via de ventilatielucht bijzonder energiezuinig en comfortabel maakt: BaOpt. Daarbij aardwarmtesondes, warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren voor het hoge warm tapwaterverbruik. Regenwater wordt hergebruikt voor het spoelen van toiletten en rondom het pand zijn ecologische maatregelen getroffen om de biodiversiteit te bevorderen.

Opdrachtgever Geelen Counterflow www.geelencounterflow.com
Project Ontwerp en Bouw van Energy Plus Office. Breeam Score vijf sterren 'Outstanding' (beste score ooit in Nederland)
Rol Dubourgraaf Ontwerpen van de energie huishouding, het binnenklimaat en de duurzame installaties. Maken van PHPP berekening, uitvoeren van Commissioning gedurende ontwerp, bouw en komende 1e gebruiksjaar