Bezig met laden.
Een moment aub.

> Projecten
X
>
<

Duurzame renovatie Leidsekade 100-102.

Duurzame renovatie Leidsekade 100-102.

Duurzame renovatie Leidsekade 100-102.

Duurzame renovatie Leidsekade 100-102.

WTW installatie

WTW installatie

Duurzame renovatie Leidsekade 100-102.

Het Leidseplein rond 1900 ingrijpend veranderd
De Leidsekade en het Leidseplein hebben een rijk verleden. Het Leidseplein en de Leidsebuurt zijn ontstaan na de stadsuitleg van 1663. Door de groeiende bevolking werd in de tweede helft van de zeventiende eeuw in Amsterdam besloten de bestaande grachtenstructuur naar het oosten toe uit te breiden. Loodrecht op de nieuwe grachten werden straten aangelegd. De naam van het Leidseplein is ontleend aan de Leidsepoort, die er tot 1862 stond. De stadspoort markeerde het begin van de weg die naar Leiden ging.

Aan het einde van de 19e eeuw vonden er ingrijpende veranderingen plaats op het Leidseplein, aan de zijde tegenover het Americain Hotel. Het Café du Theatre werd in 1877 gesloopt. In de raadsvergadering van 9 december 1880 werd besloten dat de Leidsepoortsluis zou vervallen en de Leidsegracht doorgetrokken zou worden tot de Singelgracht.  In 1881 werd de Leidsekade aangelegd en volgde nieuwbouw. Tussen de Weteringschans en de Leidsekade verrezen zes panden, met in het midden het Hotel/Café Hollandais, rechts daarvan het huis van de handwerkwinkel van de Vereniging’ Tesselschade – Arbeid Adelt’.

Energielabel G en verzakking van de panden
De concrete aanleiding voor de renovatie plannen was de verzakking van de panden gelegen aan de Leidsekade 100 t/m 102.
Door de verzakking van Leidsekade 100 t/m 102, dreigden de aan elkaar gebouwde panden echter te ‘scheuren’. Door ongelijk zakkende fundering is er scheefstand ontstaan en schade aan zowel interieur als exterieur. Ook de balkons met kolommen en consoles, metselwerk, ramen en kozijnen waren er erg slecht aan toe.

Om te voorkomen dat de panden zouden gaan “scheuren” hebben we de panden Leidsekade 100 t/m 102 opnieuw gefundeerd.

Bouwkundig waren de panden aan de Leidsekade 100 t/m 102 in een slechte staat; enkel glas, geen enkele isolatie, houtrot, gaskachels, grote kieren met een zeer hoog verbruik van stroom en gas. Energielabel G.

 

Het bouwteam bestond uit: 

Projectleiding: https://kernwaardegroen.nl/portfolio-posts/duurzame-renovatie-leidsekade-monument/

 

Bouwbedrijf: https://salverda.nl/projecten/verbouwing-leidsekade-100-101-en-102-te-amsterdam/

 

Installateur: Breman utiliteit. 

 

Lees meer:

 

https://www.stedenbouw.nl/bouwprojecten/herontwikkeling-leidsekade-100-101-en-102-bouwkundige-en-logistieke-uitdagingen-in-de-binnenstad-van-amsterdam/

Opdrachtgever Executive property invest
Project Gasloze verduurzaming monumentale panden.
Rol Dubourgraaf Ontwerp van het binnenklimaat, installaties en de energiehuishouding.